LED taimelambid

LED taimelambid

Spetsiaalne taimelamp annab valgust peamiselt nendes spektriosades (punane ja sinine), mida taimed kasutavad fotosünteesiks. Seetõttu on selle efektiivsus taimede jaoks kuni 3 korda suurem sama võimsusega valgest LED-ist.

Tänu teistsugusele spektrile ei ole valgusvoog (luumenid) taimelampide heleduse jaoks sobiv mõõt. Nimelt arvestab valgusvoog inimese silma tundlikkus eri spektriosade suhtes – suurimat mõju omab spektri roheline osa, punane ja sinine mõjutavad valgusvoogu vähem. Taimed rohelist valgust praktiliselt kasutada ei suuda (see, et lehed on rohelised tähendab ju, et roheline valgus peegeldub neilt tagasi). Seega läheb valge lambi luumenitest suur osa taimede jaoks lihtsalt kaduma ja suur valgusvoo väärtus on petlik. Taimelambi efektiivsusest annab aimu see, et taimede lehed näivad selles valguses peaaegu mustadena – see tähendab, et kogu valgus neeldub ja tagasi ei peegeldu midagi.

Klorofülli neeldumisspekter

Sini-punase spektriga LED lampide valgusvoo väärtus (inimsilmale tajutav heledus) on ligikaudu kolm korda väiksem, kui sama võimsusega valgete LED lampide oma. Selles võib veenduda oma silmaga – 6W sini-punase lambi valgus tundub hämar, samas kui 6W valge LED on hele (600 luumenit). Seevastu on praktiliselt kogu sini-punase lampide kiirgus taimedele kasutatav, valge LED-i kiirgusest läheb aga üle poole kaotsi (roheline osa, mille suhtes inimsilm on kõige tundlikum ja mis mõjutab kõige rohkem valgusvoo väärtust).

Seega kehtib ühesuguse elektrilise võimsusega valgusallikate puhul ligikaudne seaduspära: taimelabi valgusvoog (heledus inimese jaoks) on 3x väiksem, fotosünteetiliselt efektiivse kiirguse hulk (taimede jaoks) 3x suurem. Loomulikult on see seaduspära ligikaudne, täpsed väärtused sõltuvad nii kasutatavast LED tehnoloogiast kui ka konkreetsest taimeliigist. Taimedel on lisaks klorofüllile lehtedes veel teisi pigmente, mis aitavad neil kasutada laiemat osa valguse spektrist kui ainuüksi klorofüll suudaks.

Puna-siniseid taimelampe ei sobi kasutada, kui vaja on taimi eksponeerida sest mustjaspruunid lehed pole eriti ilus vaatepilt. Sellisel juhul on mõttekas neid kombineerida tavaliste valgete LED lampidega. Nii saame kokku roosaka valguse, mis paneb taimed särama (sellist spektrit kasutavad teadlikult ka näiteks lillepoed). Ilusa valguse annab sini-punase ja valge lambi võimsuste suhe 2:1 (näiteks 6W taimelamp + 3W valge LED).

6W taimelamp. LED-id: 15 punast, 7 sinist, 2 külma valget, 2 sooja valget, 1 infrapunane ja 1 ultraviolett.

Lisaks punastele ja sinistele LED-idele on taimelampides tavaliselt ka mõned valged, ultravioletsed ja infrapunased LED-id. Need on lisatud igaks juhuks – kuigi fotosünteesi spekter on hästi teada, on taimedel veel teisi pigmente ja mõne spektriosa täielik puudumine võib neid “segadusse ajada”. Violetse ja ultravioletse valguse suure osakaalu tõttu on taimelampide otsene valgus silmadele kahjulik. Kahjustav mõju on küll kordades väiksem kui suvisel päikesevalgusel, kuid seda võimendab taimelampide nõrk näiv valgusvoog, sest silma pupill on hämaras valguses avatud. Seetõttu, kui taimelampe kasutada kohtades kus on vaja palju viibida, tuleks paigaldada neile kuplid, mis takistavad otsese valguse pääsu silma ja soovitavalt kombineerida valge valgusega.

Taimelampe müüb Boreal Garden’i e-pood.