Kollane karikakar

Kollane karikakar

Kollane karikakar (Anthemis tinctoria)

Kollane karikakar võlub meid oma suure “klassikalise” korvõisiku ja intensiivse, sügava kuldkollase värvusega. Teda kohtab veidi harvem kui “päris” karikakart ehk härjasilma, kuid sobivates kohtades võib kasvada massiliselt ja moodustada kauni kuldkollase niidu. Kollane karikakar õitseb juunist külmadeni.

Kollase karikakra õis

Kollane karikakar on mitmeaastane, kuigi pigem lühiealine, lill. Ta eelistab kuiva kruusast maapinda ja täispäikest: seepärast kohtame teda sageli teeservades. Viljakamas kasvukohas jääb ta konkurentsis alla ja seetõttu on teda heinamaadel harva näha. Peenras kasvab ta siiski edukalt ka viljakal aiamullal, moodustades tiheda ja rohkeõielise puhma.

Kuival pinnasel ei talu kollane karikakar niitmist, sest juurmised lehed kuivavad varakult.

Külv

Kuni külvini tuleks seemneid hoida suletud pakendis külmkapis. Seemned idanevad kiiresti, kuid noored tõusmed ei talu teiste taimede valgus- ja juurekonkurentsi. Seetõttu tuleks kollane karikakar külvata eelnevalt haritud (freesitud, kultiveeritud) maale. Mullapinnale võib puistata õhukese kihi lubjarikast liiva – see takistab sambla kasvu ning hoiab sügavamal mullas niiskust.

Kollase karikakra tõusmed külvikastis

Karikakar talub halvemini niitmist kui paljud teised aasalilled. Niita tuleks võimalikult kõrgelt ja õitsemise ajal – kui seemned hakkavad valmima, siis juurmised lehed tavaliselt kuivavad ja taim ei moodusta uusi õievarsi.

Kollase karikakara puhastatud seemneid saab ost Boreal Garden e-poest.